Pima kabilesi nedir?



M.Ö. 300 civarında, Huhugan olarak bilinen antik Pueblo halkı, güneybatı Arizona'daki Salt Nehri'ne göç etti ve adobe evleri ve şehirler inşa etti. Halen kullanımda olan çamur barajları ve kilometreler boyunca geniş sulama kanalları inşa eden çiftçilerdi. Huhugan o bölgede on üçüncü veya on dördüncü yüzyıla kadar aniden yok olduklarında kaldı. Pima Kabilesi, Huhugan'dan inandığına inanılan Arizona ve Sonora, Meksika'da bulunan bir Yerli Amerikan faizsiz kredi veren bankalarKızılderili ülkesidir. Pima tarafından konuşulan dil Aztek lehçesidir ve hala rezervasyonlarda öğretilmektedir.
Kabul edilebilir doğasıyla tanınan Pima Kabile, çamur ve fırçayla kaplı direklerden yapılmış kulübelerde yaşayan sabit insanlardı. Tuz ve Gila Nehirleri boyunca sulama kanallarının millerini koruyorlar ve mısır, kabak, fasulye ve pamuk ekiyorlardı. Uzun süredir devam eden rakibi olan Apache hariç, avlandılar ve ticaret yaptılar ve komşularıyla barış içinde olduklarını söylediler. Kadınlar güzel dokuma sepetleriyle tanınıyordu ve erkekler bir ok ve yay ile yetenekleri ile meşhurdu.
Pima ile Avrupalı ​​temasın ilk kaydı 1694'te Baba Kino'ydu. Kızılderililer rahipleri selamladılar, hatta atalarının eski evlerinin kalıntılarını görmeye bile razı oldular. Kino, Pima'nın Hıristiyanlığı paylaşmasıyla ve en önemlisi buğday olmak üzere daha fazla tohum ekiniyle tanıştı. Kabilenin pek çok üyesi yeni dinleri isteyerek kucakladı ve KinoKino toplumun önemli bir üyesi oldu.
Pima Kabilesi barışta kalmayı tercih ederken, saldırıya uğramışsa şiddetli savaşçılardı. Ancak bölgedeki diğer kabilelerin aksine, Pima kafa derisi almamıştı. Düşmanlarının, özellikle Apache'nin şeytani olarak sahip olduklarına inanıyorlardı. Sonuç olarak, öldüklerinde düşmanlarına bile dokunmayı reddettiler.
Beyaz yerleşimciler ülke çapında Kaliforniya'ya doğru hareket etmeye başladıkça, PimaTribe onları evlerine davet etti, misafirperverliği paylaştı ve malzemeleri sattı. Amerika Birleşik Devletleri Süvari'nde görev yapan bazı Pima erkekleri, izci ve kabile üyeleri olarak ABD ordusunun farklı dallarında hizmet vermeye devam etti. ABD Deniz Kuvvetleri'ne katılan bir Pima olan Ira Hayes, II. Dünya Savaşı'nda IwoJima Muharebesi'nde bayrağı yükselten fotoğraflardan biriydi .
On sekizinci yüzyılın sonlarında, Maricopa denilen başka bir kabile Tuz Nehri alanına sürüldü. Maricopa, Pima'ya yakın bir yere yerleşmesine izin verilmesi talebiyle yaklaştı. Pima Kabilesi, Maricopa'nınApache'ye karşı müttefik olacağı konusunda anlaştı. Bu dostluk yıllar boyunca sürdü ve Pima ve Maricopa hala Gila Nehri üzerindeki Papago Kızılderilileri, Salt River ve Arizona'daki Ak-Chin rezervasyonları ile birlikte yaşıyorlar.
Yüzyıllar süren çiftçilikten sonra, Pima kabilesinin sudan yoksun olması için on dokuzuncu yüzyılda tarımsal yaşam tarzından vazgeçmesi gerekiyordu. Yeryüzünde yaşayan yerli olmayanlar yasadışı olarak barajlar oluşturdular ve Tuz ve Gila Nehirlerinden suyu yeniden yönlendirdiler. Tarım endüstrisinin kaybını takip eden yoksulluk ve açlık, kabileyi şeker kamışı hükümet hükümlerine bağlı bıraktı. Bu bir sağlık krizi yarattı; Arizona'daki Pima Kabilesinin dünyadaki en yüksek Tip II diyabet oranı vardır . Mahkemelerde bir yüzyıl süren savaştan sonra,kredisiz borç para 2005 yılında bazı sular nehirlere geri döndü ve şimdi de buralardan akıyor.
Pima Kızılderilileri ABD vatandaşı iken , Pima Kabilesi de egemen bir millet olarak tanınır. Seçilmiş bir başkan ve kabile konseyi tarafından yönetilir. Temel gelir kaynakları el sanatları, sanayi projeleri, kumarhaneler ve maden kiralamalarından kaynaklanmaktadır. Suyun rezervasyona geri döndüğünden beri, kabile tarımı bir endüstri olarak canlandırmaya çalışıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SATA 6Gb / s nedir?

Fansız bir ekran kartı nedir?

Birleşik kimlik nedir?