Prolog Dili Nedir?



Prolog , mantığı temel alan bir bilgisayar programlama dilidir. Çoğu bilgisayar dili, bir sorunu çözmek için gereken adımları temel alır. Öte yandan kredi notum düşük nasıl kredi çekerimProlog dili, varlıklar arasındaki mantıksal ilişkileri gösteren bir "bildirim" dilidir. Sorunu çözmenin yolu bilgisayara bırakıldı. Prolog ismi, Fransızca PROgrammation en LOGique'den, yani, Programlama Mantığından gelir.
Aşağıdaki basit bir Prolog programıdır:
atası (F, C): - baba (F, C)
atası (P, Q): - baba (P, R), atası (R, Q)
babası (john, jim).
baba (jim, jerry).
baba (jerry, jason).
baba (jerry, jeff).
baba (jason, joshua).
Yukarıdaki program truisms'leri göstermektedir. Eğer F, C'nin babasıysa, F, C'nin atasıdır. Eğer P, Q'nun atası olan R'nin bir insanının babasıysa, o zaman P, Q'nun atasıdır. Daha sonra, birtakım gerçek gerçekler verilir. John, Jim'in babası. Eğer o zaman, john'un bir jeff atası olup olmadığına dair bir soru sorulursa, aşağıdaki gibi "Evet" cevabını alırız:
? - atası (john, jeff).
Evet
Joshua atalarının ilgi varsa, o zaman program aşağıdaki gibi tüm ataları görüntüler:
? - atası (A, joshua)
A = jason
A = jerry
A = jim
A = john
Yukarıdaki iki durumda da programın gelir belgesiz kredi veren bankalardeğerlendirmeyi nasıl yapacağını söylemediğini unutmayın. Örneğin, yaşlı insanda başlayıp başlamadığına ve genç insana mı, yoksa tersine mi çalışacağına işaret etmedi. Ayrıca parçaları aşağıdaki gibi değiştirebilir:
atası (P, Q): - atası (R, Q), baba (P, R)
Sol tarafın doğru olması için, sağ taraftaki bu kısımların doğru olması gerektiğinden, programda hiçbir fark yaratmayacaktır.
Prolog dili böylece, problemleri nasıl çözeceğine değil, ilişkilere odaklanır. Program yürütme sırasında Prolog, bir bilgi tabanı oluşturarak bir dizi gerçek ifadeyi oluşturur. Yukarıdaki örnekte, belli bir düzende olmayan bilgi tabanı, atası (john, jim), atası (jim, jerry), atası (john, jerry), atası (jim, jason), atası (john, jason), ve bunun gibi. Bu bilgi bankası, program yürütüldüğü şekilde oluşturmaya devam edebilir ve çözüm elde etmek için verimli bir şekilde araştırılabilir. Yürütme, paralel işlemeyi, birden çok bilgisayar tarafından eşzamanlı yürütmeyi kullanabilir.
Prolog dili bir çok alanda kullanılmaktadır. İngilizce gibi doğal dillere yönelik sistemlerde başladı; Doğal dil Yapay Zeka alanlarından biridir. Prolog dili, cebir dahil olmak üzere sembolik matematikte de kullanılır. Diğer birçok uygulama arasında, teoremleri, uzman sistemlerde ve kontrol sistemlerinde kanıtlamakta kullanılır .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SATA 6Gb / s nedir?

Fansız bir ekran kartı nedir?

Birleşik kimlik nedir?